Κυστεοσκόπηση

http://www.bouzalas-urology.gr/resize_image.php?d=galleries/9/&f=61.jpg&t=&s=250&w=width

Η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό εργαλείο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο.

Το κυστεοσκόπιο αποτελείται από μία πολύ μικρή κάμερα, μια πηγή φωτός και διαθέτει 2 κανάλια, το ένα για την είσοδο υγρού (φυσιολογικού ορού) που γεμίζει σιγά-σιγά τη κύστη, και το άλλο για την είσοδο πολύ λεπτών εργαλείων, συνήθως λαβίδων για βιοψία ή ειδικών καθετήρων.

Η κυστεοσκόπηση γίνεται  με τοπική αναισθησία στην ουρήθρα και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του (μπορεί να φύγει μόνος από το ιατρείο).

Ποια είναι η διαδικασία της κυστεοσκόπησης ;

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι και ο ιατρός απολυμαίνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων με αντισηπτικό. Κατόπιν γίνεται η εισαγωγή του τοπικού αναισθητικού στην ουρήθρα. Μετά από πάροδο 10 λεπτών, το κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα και αργά προωθείται προς την κύστη.

http://www.bouzalas-urology.gr/resize_image.php?d=galleries/9/&f=58.jpg&t=&s=350&w=width

Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Οι λαβίδες που μπορούν να εισαχθούν μέσω του κυστεοσκοπίου, επιτρέπουν στον γιατρό να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού για βιοψία. Τέλος, με τις ειδικές λαβίδες μπορεί να γίνει αφαίρεση πολύ μικρών λίθων ή ουρητηρικού καθετήρα που είχε προηγουμένως τοποθετηθεί.

<br>

Αυτή η δυνατότητα εξαλείφει την ανάγκη για πιο εκτεταμένη επέμβαση υπό αναισθησία.

Γιατί γίνεται η κυστεοσκόπηση ;

Η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει:

• για να βρεθεί η αιτία συμπτωμάτων, όπως το αίμα στα ούρα (αιματουρία), επώδυνη ούρηση (δυσουρία), ακράτεια ούρων κ.ά.
• για να βρεθεί η αιτία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις
• για να εντοπιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως η απόφραξη της ουρήθρας που προκαλείται από τον προστάτη, λίθους, ή όγκους

ΟΓΚΟΣ ΚΥΣΤΗΣ

• για να αξιολογηθούν  προβλήματα που δεν μπορούν να καταδείξουν οι ακτινοσκοπικές εξετάσεις ή για την περαιτέρω διερεύνηση προβλημάτων που διαπιστώθηκαν σε υπερηχογράφημα, πυελογραφία ή αξονική τομογραφία
• για να γίνει ψυχρή βιοψία κύστης
• για να απομακρυνθούν μικρά ξένα σώματα ή λίθοι από την κύστη

<br>

για να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, π.χ. για την αντιμετώπιση αιμορραγίας της κύστης

Προετοιμασία για κυστεοσκόπηση

Ενημερώστε το γιατρό σας:
• αν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισηπτικών, τοπικών αναισθητικών και αντιβιοτικών
• αν είχατε ποτέ πρόβλημα αιμορραγίας που δεν σταματούσε στο παρελθόν ή διαγνωσμένη πάθηση του αίματος
• αν παίρνετε ηπαρίνη ή οποιαδήποτε φάρμακα που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση.
Μετά την εξέταση μπορεί να ουρείτε συχνά, με κάποιο κάψιμο κατά τη διάρκεια ή/και μετά την ούρηση για μία ή δύο ημέρες. Αίμα ή μια ροζ απόχρωση στα ούρα είναι επίσης συχνά την πρώτη ημέρα. Η λήψη πολλών υγρών θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη ουρολοίμωξης.