Καρκίνος Προστάτη

Αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο του άντρα και την δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Δυστυχώς δεν δίνει ΚΑΝΕΝΑ σύμπτωμα όσο ακόμη είναι έγκαιρα. Σήμερα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά αν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Η ακριβής αιτία του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστή, ωστόσο υπάρχουν τρόποι πρόληψης. Αυτοί εστιάζονται στη διατροφή και στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο από Ουρολόγο.

Διατροφή

  • Αποφυγή υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος και ζωικούς λίπους. Διατροφή με περισσότερα ψάρια πλούσια σε ω3-λιπαρά, λαχανικά, φρούτα, σόγια, πράσινο τσάι και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατροφή με ντομάτες, ροζ γκρέιπφρουτ και καρπούζι που περιέχουν λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει.
  • Εάν είστε υπέρβαρος, χάστε βάρος. Δείκτης μάζας σώματος πάνω από 30 αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του προστάτη.

Ετήσιος προληπτικός έλεγχος

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άντρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Περίπου 1 στους 30 άντρες με καρκίνο του προστάτη άνω των 50 ετών θα πεθάνει τελικά από καρκίνο του προστάτη.

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη έχει καθιερωθεί από δεκαετίες. Στόχος του είναι να μειώσει τις πιθανότητές σας να πεθάνετε από καρκίνο του προστάτη.

Περιλαμβάνει δύο εξετάσεις, τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης που παράγεται στον προστάτη, του ειδικού προστατικού αντιγόνου (Prostate Specific Antigen, PSA) και τη δακτυλική εξέταση του προστάτη (Digital Rectal Examination, DRE). Η δακτυλική εξέταση είναι η εξέταση με το δάχτυλο του προστάτη από έναν Ουρολόγο, μέσω του πρωκτού. Επειδή η θέση του προστάτη είναι ακριβώς πάνω από το έντερο, ο Ουρολόγος μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα. Η ύπαρξη μιας τέτοιας σκληρίας ονομάζεται ύποπτη περιοχή (θετική δακτυλική εξέταση).Σε περίπτωση όπου είτε το PSA είναι αυξημένο είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα σας προτείνει να κάνετε βιοψία του προστάτη. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

 

Τι προσφέρει ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος;

  • Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να απειληθεί η ζωή σας από καρκίνο του προστάτη, αφού ο καρκίνος του προστάτη είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευτεί, αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).
  • Η δακτυλική εξέταση και το PSA είναι σήμερα οι καλύτεροι τρόποι που διαθέτουμε, για να ανακαλύψουμε σε αρχικό στάδιο τον καρκίνο και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ο καρκίνος του προστάτη να σας βλάψει.